1. Avaleht
  2. Lapsed
  3. EKSPERDIST EMA SOOVITUSED! Milline telefon sobib kooliteed alustavale lapsele?
EKSPERDIST EMA SOOVITUSED! Milline telefon sobib kooliteed alustavale lapsele?

EKSPERDIST EMA SOOVITUSED! Milline telefon sobib kooliteed alustavale lapsele?

Samsung Galaxy J3 2016Kahe lapse ema, ekspert Katrin Aron annab septembri eel nõu, kuidas kooliteed alustavale lapsele telefoni valida ning tutvustab selle sügise praktilisemaid lastesõbralikke telefone hinnaklassis kui 200 eurot.

„Emana olin ka ise hiljuti olukorras, kus valisin enda kooliteed alustavale lapsele telefoni ja see osutus oodatust keerulisemaks, sest lapsed kasutavad telefoni teisiti ja teisteks eesmärkideks kui meie täiskasvanutena,“ sõnas Tele2 tootedirektor Katrin Aron, kes tunnistab tagantjärele, et ei teinud ise pojale esimest telefoni ostes parimat valikut, mistõttu tuli seade peagi välja vahetada.

Aron soovitab lapsevanematel õppida teiste kogemustest ning õige otsuse langetamiseks otsida tasakaalu ratsionaalse valiku ja lapse soovide vahel. „Viiele soovitustele tuginedes võiks jääda rahule nii alustav koolilaps kui vanema rahakott,“ ütles Aron.

Telefon võiks olla soodne

Telefoni pole mõtet osta väga pika perspektiiviga, sest lapsed kipuvad seadmeid maha kukutama ja ära kaotama. Samuti tuleb arvestada, et lapsed tahavad klassikaaslastega sammu pidada ning telefone tihedamini vahetada kui meie täiskasvanuna seda harjunud tegema oleme. Seega sobib esimeseks telefoniks hästi 200 euro ringis maksev nutitelefon.

Ekraan ei tohiks olla suurem kui 5’’

Kuna kooliteed alustava lapse käed on väikesed, ei tohiks ekraan olla suurem kui viis tolli, muidu on lapsel seda ebamugav kasutada ning risk, et telefon maha kukub, on väga suur.

Tähelepanu tasub pöörata telefoni mälumahule

Telefonil võiks olla vähemalt 16GB-ne sisemälu või võimalus mahtu juurde osta, sest lapsed laevad alla väga palju mänge, muusikat ja rakendusi, mis võtavad telefonis palju ruumi ning muudavad väikse mälumahuga telefoni aeglaseks. Näiteks Apple’i telefonidele pole mälukaarti võimalik lisada.

Telefonil võiks olla võimekas kaamera

Kuna lapsed pildistavad palju, peaks telefon olema vähemalt 8-megapikslise kaameraga – siis tulevad pildid piisava kvaliteediga. Tasub jälgida ka esikaamera võimekust, sest selfid on noorte seas väga popid.

Eelistatud operatsioonisüsteemid on Android või iOS

Lastele ei pruugi sobida Windows’il jooksev telefon, sest siis ei saa ta mängida samu mänge mis klassikaaslased. Nimelt toimib suur osa täna loodavatest mängudest ning rakendustest üksnes iOS-il ja Androidil.

Aroni soovitatud TOP3 telefonid kooliteed alustavale lapsele:

1. Samsung Galaxy J3 2016 – Telefonil on viietolline ekraan, 8-megapiksline tagakaamera ja korralik esikaamera, mistõttu on telefon ideaalne selfide tegemiseks. Tänu võimekale akule (2600 mAh) peab telefon ilusti vastu ka Pokemone taga ajades. Ainsaks puuduseks on telefoni väike mälumaht (8 GB), mistõttu tuleks arvestada võimaliku lisakulutusega mälukaardile.

2. Coolpad Porto S – Telefoni suurimaks tugevuseks on HD kvaliteediga servast servani viietolline ekraan, mis muudab parimaks valikuks mängude mängimiseks ja videote vaatamiseks. Soodsam hind tähendab siiski veidi väiksemat akut (2000 mAh) ning väheseks jääda kippuvat mälumahtu (8GB), mille puhul on abiks mälukaart.

3. Huawei Y5 II – Huawei peamiseks eeliseks teiste soovituste ees on suurem sisemälu maht (16 GB). Tänu sellele ja piisavalt võimekale akule (2200 mAh) võib laps murevabalt mänge alla laadida, boonuseks on telefonil ka mälukaardi lisamise võimalus. Lai värvivalik peaks samuti lapsele meeltmööda olema.

Head Uudised GoodNews