1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. LIHTSAD NIPID! Kuidas algaval talvel juukseid kaitsta?
LIHTSAD NIPID! Kuidas algaval talvel juukseid kaitsta?

LIHTSAD NIPID! Kuidas algaval talvel juukseid kaitsta?

juuksed talvelSügistuuled on juba kätte jõudnud ning talv ei ole enam kaugel. Külmus ning talvised ilmaolud panevad proovile ka meie juuksed.

Meie juustele on kõige paremaks looduslik niisutaja naha produtseeritud rasu, kuid just talvel väheneb rasu tootmine. Vähese rasu tootmise tõttu muutuvad meie juuksed kuivaks ja hapraks. Rasu on meie juustele hädavajalik, sest tänu rasule on meie juuksed õlitatud ning siledamad, kui ilma selleta. Rasu muudab juuksed kergesti kammitavaks ning läikivaks. Just sellepärast soovitatakse ka juukseid harva pesta, et loomulik rasu säiliks juustes. Rasu puudumine paneb meid üha enam haarama poest erinevaid maske ning palsameid, et juukseid siledamaks muuta.

Anname lihtsaid nippe juukste hoolitsemise eest talvel!

Pesemine

Loomulik rasu on nii peanahale, kui ka juustele parimaks vitamiiniks. Selletõttu tuleks hoiduda liigsest juuste pesemisest. Vesi ja šampoon eemaldavad rasu ja kuivatavad juukseid. Talvisel perioodil soovitatakse pesta juukseid kaks korda nädalas. Eelistada tuleks õrnatoimelist šampooni, mitte tavapärast sügavpuhastavat šampooni.

Palsamid

Talvisel perioodil võiks kõrvale jätta kerged niisutavad palsamid. Nende asemel tuleks valida paksema konsistentsiga õlisid, rasvhappeid ning proteiine sisaldavaid palsameid ja maske.
Kui tegemist on väga kuiva peanahaga, tuleks palsamit või maski masseerida ka peanahka ning seejärel hoolikalt loputada. Tihedalt rasvanevate juustega tuleks peapesu lõpetada jaheda veega.
Palsamit tuleks kanda alati rätikukuivadesse juustesse mitte märgadesse. Palsami pealekandmist alusta juuste otstest.

Igapäevane kaitse

Talvel tuleks pöörata suurt rõhku just igapäevasele juuste kaitsele. Kaitsta tuleks juukseid külma, tuule ja kuiva keskkütteõhu eest. Nende teguritega võitlemiseks sobib hästi pähe jäetav palsam, mis on kreemja koostisega.

Kuivatamine

Talviste miinuskraadidega ei tohiks kodust välja minna märja või niiske peaga. Peale selle, et võib haigeks jääda kahjustab see ka juukseid. Vesi moodustab jääkristalle, mis lõhuvad omakorda juukse soomuskihti ning juuksed võivad kergelt murduda.
Juukste kuivatamisel võiks kasutada jahedat fööni või kuivatada juukseid põhjalikumalt enne fööni kasutamist. Suured temperatuurid ning föönitamine kahjustab juukseid.

Sirgendajad ja koolutajad

Kui võimalik tuleks vältida talvel kuumade soenguvahendite kasutamist. Kuumad soenguvahendid kuivatavad juust. Kuumade soenguvahenditega koos on hädavajalik kasutada kuumakaitset. Kuumakaitse ei lase juuste loomulikul niiskusel aurustuda ja niiske talvise ilmaga  õhuniiskusel juustesse tungida.

Viimistlusvahendid

Viimistlusvahendeid valides tuleks talvel eelistada geeli ja vaha asemel kreemjaid vahendeid.

Staatiline elekter

Talvel tundub, et möödapääsmatu on staatiline elekter. Seda aitab vähendada palsamite kasutamine, mis sisaldavad kergeid vahasid ning kreemjat koostist. Hea on kasutada ka õlisid ning seerumeid, mis kaitsevad juukseotsi.

Värvimine

Juukseid võiks talvel värvida nii vähe, kui võimalik. Kuna talv tekitab meie juustele niigi suurt stressi.

Müts

Kindlasti on inimesi, kes kategooriliselt keelduvad kandmast mütsi, olgu selleks siis väljas kasvõi miinuskraadid. Külm ning miinuskraadid kahjustavad meie juukseid tõsiselt. Vereringe aeglustub, juuksed ei saa enam piisavalt toitaineid ning muutuvad katkiseks, nõrgemaks ja tuhmimaks. Soovitav on siiski kanda mütsi.

Pärast trenni

Kui sa kuulud nende hulka, kes peseb peale trenni pead, siis siin on sulle selleks hea nipp. Kasuta šampooni nõrka lahust ehk lahusta pudelisse üks osa šampooni ja umbes viis osa vett juurde. Masseeri selline lahus õrnalt juustesse ning loputa sooja veega maha. Väldi pestes nühkimist peanahka tugevalt ega ära kasuta liigselt kuuma vett.

Tuuli Mäemat
Ilu&Mood toimetaja

Head Uudised GoodNews