1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. SUVEL SALEDAKS! 7 soovitust, kuidas suvel kergemalt süüa
SUVEL SALEDAKS! 7 soovitust, kuidas suvel kergemalt süüa

SUVEL SALEDAKS! 7 soovitust, kuidas suvel kergemalt süüa

ToitumineKui sulle meeldib nautida talvel mõnusaid rammusaid roogi, siis tea, et suvel võiks süüa lahjemaid ja kergemaid toite, mis ei koorma keha ega sisalda liigseid kaloreid. Kui oled valmis üle minema suvisele toitumisstiilile, leiad alljärgnevalt mõned soovitused ja nipid, kuidas suvel kergemalt süüa.

Kasuta õli asemel puljongit

Pannil liha või köögivilju küpsetades kasutad tavaliselt natuke õli. Paar tilka õli ei tee muidugi suurt kurja, kui aga tahad tõesti lahjemat toitu valmistada, kasuta õli asemel hoopis veidi köögivilja- või kanapuljongit.
Puljong või leem ei lase toidul panni külge hakata ja annab sellele ka mõnusat maitset, mida õliga ei saa. Kui soovid, et toit oleks krõbe, ära vedelikuga liialda.

Ütle ei salatikastmetele

Salatid on suurepärane suvetoit ja hea valik igas dieedimenüüs. Salat ei aita aga salenemisele kaasa, kui lisad sellele rammusat ja rasvast kastet. Paljud salatikastmed sisaldavad palju majoneesi, õli või suhkrut ja seega on neis suurel hulgal kaloreid, nii et sellistest kastmetest peaksid küll hoiduma.
Kui siiski tundub, et ilma kastmeta on salatist justkui miski puudu, tee proovi tsitrusemahladega ja maitsesta salatit nendega. Tsitrusemahl annab salatile mõnusa maitse, muutmata seda kaloririkkaks ja rammusaks ning see sobib ühtviisi hästi nii köögivilja- kui ka puuviljasalatite kastmeks. Valida on mitme eri tsitruseliigi vahel, nii et võid terve suve eksootiliste maitsetega eksperimenteerima.

Väldi koort igal võimalusel

Koor on suurepärane lohutustoit, kuid ei sobi sugugi hästi dieedikavasse. Lisaks on koor raskesti seeditav ja koormab organismi, seega ei ole see kuuma ilmaga just parim toiduvalik. Enamasti võib koore toidust lihtsalt välja jätta või asendada selle muude koostisosadega.

Koor annab suppidele paksust ja kreemist tekstuuri, kuid selle asemel võid köögiviljad, sealhulgas kartulid, hoopis püreestada. Kui kasutad tavaliselt koort kastmetes, võid ka nendes koore asendada piima või köögiviljadega ja niimoodi toidu kalorsust oluliselt vähendada.

Söö taist liha ja ära söö kamarat

Veel üks väga valutu ohverdus on valida igal võimalusel lahja tailiha. Lahja kana- või kalkunirind on väga maitsev lihapala ja seda saab kasutada paljudes erinevates kombinatsioonides. Lisaks on see teiste lihaliikidega võrreldes palju lahjem.
Samuti peaksid hoiduma lihakamarast ja nahast: need on muidugi krõbedana imemaitsvad, kuid kindlasti mitte kõige lahjem toit, nii et palaval suvel võiks neist küll hoiduda.

Vali tugevad maitsed

Kui sulle meeldib juust, siis ilmselt tead juba, et juust ei ole just maailma kõige lahjem toiduaine. See aga ei tähenda, et sa ei tohi seda üldse süüa, vaid lihtsalt seda, et pead juustu hoolikamalt valima.
Juustu valides pea meeles, et nõrgema maitsega juustudega on see lugu, et maitsest küllastumiseks kulub seda rohkem. Sellepärast on parem valida tugevama maitsega juustusorte, sest nendest saad maitseelamuse juba väikese koguse söömisega.

Söö täisteratooteid

Kui sa ei suuda kuidagi loobuda leivast, pastast, riisist ja teistest maitsvatest jahutoodetest, võid siiski kerge vaevaga ka siin kerge vaevaga oma tervise heaks palju ära teha. Valgest rafineeritud jahust toodete asemel proovi kasutada edaspidi täisterajahust toiduaineid.
Täisterajahust tooted on palju tervislikumad ja hoiavad ka kõhu pikemat aega täis, nii et lõppkokkuvõttes sööd vähem. Muidugi võtab uue maitsega harjumine aega, aga kui sellega ära oled harjunud, hakkab sulle uus rikkalik maitse ja suur valik kindlasti meeldima.

Lisa elule vürtsi!

Kui kardad, et sinu lemmikroogade lahjemad variandid jäävad maitse poolest harjumuspärasele alla, on lahendus lihtne – lisa rohkem maitseaineid. Suvi on ideaalne aeg uute maitsete avastamiseks, proovi erinevaid maitseaineid ja ürte ning naudi lõhnade ja maitsete imelist harmooniat.
Karamelliseeritud sibulad, värsked ürdid, röstitud küüslauk, kergelt röstitud vürtsid, erinevad äädikad – kõik need lisandid loovad roogades ägedaid ja imeliselt maitsvaid kombinatsioone, nii et toidu maitsetuse pärast pole küll vaja muretseda.

Allikas: Dormeo

Head Uudised GoodNews