1. Avaleht
  2. Disainer nähtavaks
  3. Helen-Valk Varavin on loonud oma pesubrändi mässuna kaubanduses leiduva pesu vastu
Helen-Valk Varavin on loonud oma pesubrändi mässuna kaubanduses leiduva pesu vastu

Helen-Valk Varavin on loonud oma pesubrändi mässuna kaubanduses leiduva pesu vastu

Helen valk disainer nähtavaks7Helen-Valk Varavin on loonud omanimelise pesubrändi mässuna kaubanduses leiduva pesu vastu. Ta kasvas üles loomehõngus, sest vanaema oli õmblussalongi peadisainer. Heleni soov on muuta omal moel maailma, võideldes pesu vastu, mis on loodud nafta produktidest ja muudest kahjulikest materjalidest.

Helen on noor disainer, kes teab, mida teeb ja kuidas inimesed seda armastama panna. Nii on saanud temast üks armastatud disainer, kes ei karda teha seda, mida armastab. Heleni pesu kannavad juba ka Ameerika ja Austraalia daamid.

Millal algas teie loomingutee, kas loometee sai alguse mõnest sündmusest inspireerituna?

Helen valk disainer nähtavaks4pgMinu loometee algas väga varakult, esimese seeliku ja pluusi õmblesin endale enne esimest klassi. Kuna õmblusmasina taha siis veel ei lastud, õmblesin käsitsi. Minu vanaema oli tänapäevaselt väljendades õmblussalongi peadisainer ja minu ema on ka uskumatult osav igasugustes erinevates käsitöövõtetes. Nii et mul on loomingulisus väga sügaval geenides.

Kuidas jõudsite pesudisainini?

Läbi soovi ja vajaduse muuta seda, kuidas ja millist pesu me kaubanduse sunnil kanname. Minu arvates on tobe, et nahale kõige lähemal olevad riided on kõige hullematest nafta produktidest (polüester kangastest) ning disainitud meie kehasid kohendama anonüümselt ühesuguseks.

Näiteks rinnahoidjad, mis on valatud vahtkummist ei ole mulle üldse sümpaatsed. Minu esimene pesukollektsioon oligi mäss kaubanduses oleva pesu vastu. Mulle tundus, et tõenäoliselt ei ole ma ainuke, kes naftat ei naudi ja tahab pesu selga jätta ka lahtise seljaga kleidi alla. Ja siis, et see pesu ise ka veel ilus oleks, kui on aeg kleit ära võtta. Selline oli minu esimene probleemi püstitus või lähteülesanne. Samas olen kaubandusele selle ebamugava pesu eest väga tänulik, selleta ei oleks mul igapäevaga järjest populaarsemaks saavat pesubrändi.

Mida leiab sinu kollektsioonides, kas on ka midagi peale pesu?

Helen-Valk Varavin on loonud oma pesubrändi mässuna kaubanduses leiduvaMinu kollektsioonid hõlmavad lisaks pesule ka kleite, pluuse, ehteid ja aksessuaare. Ma disainin mõeldes tervikule. Näiteks on kollektsioonis rinnahoidjad, mis näevad väga head välja lahtise seljaga kleidi all ja sinna juurde on lahtise seljaga kleidid ning sobivad ehted. Kleidid müün sageli ära kohe pärast esitlust või valmivad need tellimustööna, seepärast ei jää nad tõenäoliselt nii kõvasti silma, kui pesu, mis valmib erinevates suurustes ja seega suuremates kogustest, kui kleidid ja ehted, mis on sageli ainueksemplarid.

Meil on Eestis pesudisainereid üpris vähe, kas tunnete, et alguses oli raske konkureerida teiste pesu disaineritega Eestis? 

Minu arvates on meil Eestis ainult üks pesudisainer peale minu. Me ei konkureeri ja raske ei ole ka, sest me läheneme hoopis erineva nurga alt.

Palun rääkige natukene lähemalt oma loodud pesudest, milliseid materjale on kasutatud, kas õmblete kõik ise või on teil suur meeskond selleks?

Helen valk disainer nähtavaks8pgOlen veendunud, et naturaalne siid on kõige luksuslikum ja ihusõbralikum materjal, kuna see reguleerib temperatuuri nagu meie oma nahk. Jahedas hoiab sooja ja palavas jahedat. Seepärast on kõik minu pesu disainitud nii, et vastu keha oleks ainult naturaalne siid. Enamasti kasutan siid satiini, siid tülli ja siid sifooni. Viimases kollektsioonis on ka natuke Itaalia ja Prantsuse pitsi, aga selle all on ikka kiht siid satiini, sest nii on kõige mugavam ja luksuslikum. Ja ma arvan, et kõik kes on korra siidist pesu kandnud, teavad millest räägin.

Praegu valmistan kõik ise oma armsas väikeses ateljees, mis asub Tartu Raekoja platsis.Aga samas hoian silmad lahti, et leida endale abikäsi. Väga raske on leida õmblejaid, kes naturaalsiidist pesu suudaks kvaliteetselt valmis õmmelda.

Millist lugu jutustab teie looming inimestele?

See on hea lugu täis põnevaid ja toredaid üllatusi, kus naised saavad särada mugavas ja vallatus pesus, mis on peidus kaunite kleitide all ning mida kaunistavad ainulaadsed ehted. See on lugu positiivse energiaga ilusatest asjadest, mis teevad maailma rõõmsamaks.

Kas teie loodud pesud väljendavad teie enda olemust, milline inimene ise olete?

Muidugi! Minu pesus pole grammigi vähem särtsu ja positiivsust, kui minus endas.

Kas Eesti naine julgeb osta disaineripesu või pigem valib siiski turvalise tee ja ostab poest?

Esimesed julged ostavad ja naudivad disainerpesu. Aga praegu läheb suurem osa minu pesust siiski Ameerika ja Austraalia daamidele.

Milline näeb välja teie elu, kas tõeliselt hullumeelne loomeinimese elu või jõuate ka millegi muuga tegeleda?

Helen valk disainer nähtavaks7pgMinu elu on täiesti tasakaalustatud loomeinimese elu, vahel on perioode mil tööpäevad venivad 16 tunniseks, aga neile järgneb alati rahulik aeg, kui saab akusid laadida. Nii et kõik on tasakaalus. Mulle sobib hästi selline projektitöö, et vahel on hull tempo taga ja siis tuleb vaikne periood ja siis läheb jälle tempokaks. Stabiilne rütm mulle ei sobi, see teeb mind ärevaks. Suvel jõuan tegeleda tomatite ja kurkide kasvatamisega, sügisel teen oma aia õuntest siidrit. Oma kolme kassi jõuan alati paitada ja kuni miinuskraadideni jalgrattaga tööle sõita jõuan ka.

Aina enam läheb moodi Eesti disain, samas tekib juurde suuri välismaa brände meie kodumaale. Millises seisus on teie arvates Eesti disain? 

Eesti disain on suurepärases seisus, kui ei usu, soeta endale Moekaamose raamat.

Kui peaksite kolme sõnaga kokku võtma oma loomingu siis see oleks?

Muinasjutuline, vallatu ja luksuslik.

Milline oli viimane hea uudis, mida lugesite?

Lugesin, et Estelle jäi endale soetatud pesuga väga rahule ja kirjutas sellest oma blogis. Nüüd on minu pesu ka tema e-butiigis müügis ja see tegi mind väga rõõmsaks. Veendu ja loe ise SIIT!

Info, kust ja kuida saab tooteid osta: 

Kõik edasimüüjad ja kontaktid leiab kodulehelt www.helenvalk.com.

GoodNews soovitab külastada ka e-poodi helenvalk.etsy.com, mis sai just väga uhke värskenduse uue pesu ja ehete näol

Usutles GoodNews Ilu&Mood toimetaja
Tuuli Mäemat

Head Uudised GoodNews