1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. ILUNIPPE! Mida tead sina jogurtist?
ILUNIPPE! Mida tead sina jogurtist?

ILUNIPPE! Mida tead sina jogurtist?

mida tead sina jogurtist 2Jogurt on maitsestatud paks hapupiimaliik, mis sisaldab muudest hapupiimadest rohkem kuivaineid. Jogurtit valmistatakse täispiimast piimhappebakterite puhaskultuuriga. Lisanditena kasutatakse rasvavaba piimapulbrit, suhkrut, puuvilja- ja marjasiirupeid ja näiteks mett.

Idapoolseil Vahemeremail tuntakse jogurtit juba antiikajast. Indias peeti jogurtit jumalate joogiks, rahvameditsiinis on seda kasutatud ravimina unetuse ja vananemise vastu. Kosmeetikaski on naturaaljogurt tuntud näomaskina ja kortsude kõrvaldajana.

Naturaalses jogurtis on rohkesti elavaid baktereid (ligikaudu miljon kuni miljard mikroobi ühes grammis), järelkuumutatud tootes aga mitte.

mida tead sina joguritstEestis valmistatakse järelpastöriseerimata jogurteid, mis sisaldavad elusaid baktereid. Selline jogurt säilib jahedas vähemalt kaks-kolm nädalat. Nii-öelda “elavaid jogurteid” tuleb tingimata hoida temperatuuril +2…+6 °C. Järelpastöriseeritud jogurtid säilivad ka toatemperatuuril. Jogurti valmistamisel kasutatakse bakterjuuretist, mis on tegelikult kahe piimhappebakteri: bulgaaria kepikeste Lactobacillus bulgaricus ja piimhappe streptokokkide Streptococcus thermophilus segu. Streptokokid toodavad põhiliselt mitmesuguseid happeid, laktobatsillid aga maitse- ja aroomühendeid.

Rasvasuse alusel jagunevad jogurtid kolme rühma:

Rasvavaesed tooted, mille rasvasisaldus jääb vahemikku 0,1…0,3%
Piimajogurtid rasvasusega 1,5…3,5%
Koorejogurtid, milles on rasva 10% või rohkem.

Jogurt mõjub hooldavalt ka juustele ja nahale

Jogurt ei ole meile kasulik ainult seespidiselt, vaid mõjub hooldavalt ka juustele ja nahale ning on oma kreemja koostise tõttu paljudes iluretseptides lausa asendamatu.

Jogurti kasutamisel on vaja kindlasti jälgida, et valid maitsestamata jogurti ja veel parem oleks naturaalne orgaaniline toode.

Jogurt mõjub nahale pehmendavalt ja sisaldab nahka niisutavaid komponente, mis ühtlustavad nahatooni ja ei lase vistrikel tekkida. Peamised nahka hooldavad koostisained on piimhape ja probiootikumid. Piimhape eemaldab õrnalt surnud naharakud ja uuendab nahka. Probiootikumid jälle aitavad hoida eemale mustust ja aknet põhjustavaid baktereid.

Jogurtit on võimalik kõigi kasulike viljade ja õlidega lõputult kombineerida ja väga lihtne on kodus ise oma lemmikhooldus leiutada.

Jogurtimask reguleerib naha PH taset

Kui naha PH tase on tasakaalust väljas, siis nahk hakkab kuivama ja kortsuliseks muutuma ning võivad ilmuda vistrikud. Jogurt on kergelt happeline ja aitab säilitada naha loomulikku happelist kaitsebarjääri. Kanna jogurtit puhtale nahale vältides silmi ja huuli ning jätta 10-15 minutiks toimima. Kui jogurt tundub liiga vedel, nõreta vedelikku läbi marli või riide. Tõeliselt sileda ja pehme naha saavutamiseks soovitame korrata protseduuri 2-3 korda nädalas.
Kui maski tehes peaks nahal tekkima ärritav või põletav tunne, võib sul olla jogurti vastu allergia, ja see tuleb koheselt maha loputada.

Jogurt naha enneaegse vananemise vastu

Kanna 3 korda nädalas 30 minutiks näole järgnevat maski: 3 supilusikatäit jogurtit segatud 1 supilusikatäie oliiviõliga ja avasta tõeline noorusliku naha saladus. Teise võimsa nahanoorendaja saad kui jogurt koos banaani ja avokaadoga blenderisse visata ning seda maskina kasutada.

Jogurti puhastuspiim

Sega pool tassi jogurtit 1,5 teelusikatäie sidrunimahlaga. Masseeri ringjate liigutustega näole ja loputa veega. Sama kooslust võib edukalt kasutada ka kuivade käte ergutamiseks. Pista jogurt veel eelnevalt paariks tunniks külmkappi ja masseeri kätele.

Jogurtikoorija

Purusta kuivatatud apelsinikoori ja sega jogurtisse. Kanna nahale 15 minutiks toimima ja loputa.

Rahustav mask kehale

Väga kuivale ja ärritunud nahale sobib hästi kui mõned lusikatäied oliiviõli ja mett ning näpuotsatäis kurkumit ühe tassi jogurti sisse segada. Kanna näole, kätele või kogu kehale 5-15 minutiks ja loputa.

Jogurtimähis juustele

Pane pool tassi või rohkem jogurtit (olenevalt kas sul on pikad või lühikesed juuksed) blenderisse ja sega kuni jogurt muutub hästi kreemjaks. Seejärel tee pestud juuksed juurtest kuni otsteni jogurtiga kokku ning mässi pea rätikusse. Lase mõjuda 10-15 minutit ja pese. Seda iga nädal korrates muutuvad takused juuksed siledaks ja läikivaks kuna jogurt sisaldab juuste struktuuri tugevdavaid proteiine ja piimhapet.

Jogurtipalsam

Sega pool tassi jogurtit kahe supilusikatäie oliiviõliga. Kanna juustesse ja lase 15 minutit mõjuda ning pese maha.

Päikesepõletust leevendav mask

Sega jogurtisse paar tilka kummeli eeterlikku õli ja kanna 10-15 minutiks põletada saanud nahale ning loputa.

Seega võib öelda, et jogurt on hädavajalik toiduaine Sinu toidulaual, kui ka iluhoolitsuste valikus!

Tuuli Mäemat
Ilu&Mood toimetaja

Head Uudised GoodNews