1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. Naise 4 kriitilist aega, mida on võimalik kergelt ületada!
Naise 4 kriitilist aega, mida on võimalik kergelt ületada!

Naise 4 kriitilist aega, mida on võimalik kergelt ületada!

4 rasket perioodi naise elus, mida ületadaNaise elus on neli rasket perioodi, kui kaal kipub tõusma ja keha üle võib kontroll kaduda. Mis need on ja kuidas neid ületada?

Stress

Pingelisel ajal kogunevad eriti liigsed kilod, millest hiljem on raske lahti saada. Süüdi on selles stressihormoon kortisool, mis tekitab pidevalt näljatunnet. Seetõttu sööme tavaliselt stressis olles kordades rohkem, kui tavaliselt. Stressi tõttu väheneb hormoon serotoniini eritumine, mis lisab veelgi hoogu näljatundele ning magusaisule. Stress halvab organismi loomuliku energia, mistõttu kaob jaks ja soov end liigutada.

Mida teha?

Kõige parem on pingete kuhjumist juba eos vältida. Parim stressi hajutaja on liikumine, mis vähendab vere kortisoolisisaldust ja tasakaalustab aju biokeemiat. Sama toimega on ka lõdvestusharjutused- piisav uni, seks ja nauditav muusika.
Stressis inimene kipub igal vabal hetkel lesima. Pigem vali hoopis jalutuskäik, reibas kõnd või tunnike jõusaali. Liikumine stimuleerib ainevahetust, vältides nii liigsete kilode kogunemist. Kõige tähtsam on hoida käed eemal rämpstoidust ja maiustustest. Vali puuviljad ja juurviljad hoopis.

Rasedus

Raseduse ajal rasvarakud muutuvad, sünnitamiseks ja imetamiseks valmistumise tõttu hakkab osa neist tihkelt rasvaga täituma. See tagavara kogumine on hädavajalik tulevasele lapsele. Sünnituse järel hakkab naise keha tootma hormoone, mis aitavad ladestunud rasvarakkudel imetava ema kehast irduda, et piim oleks küllaldaselt rammus. Seega on loodus andnud last rinnaga toitvale naisele maailma tõhusaima rasvaimumeetodi.

Mida teha?

Kui kilosid koguneb ülearu, tuleks nendest lahtisaamisele ka omalt poolt kaasa aidata- süüa kergemaid toite ning piisavalt liikuda.
Kui liigsed kilod on otsustanud kindlalt püsima jääda, nõuab nendest vabanemine eriprogrammi. Vaja läheb muudatusi menüüs ja tõhusat liikumismeetodit.

35+

Pärast 35.sünnipäeva läheks elukarusell justkui topelttuuridel käima- tööd jätkub ja oma erialal ollakse edukas, samas vajab pere suurt tähelepanu. Kalendermärkmik on täis kohustusi, kuid iseenda jaoks aega ei jää. Kiirele elutempole astub vastu ainevahetus, mis hakkab vastupidiselt laisemaks jääma. Tagajärjeks on märkamatult algav ja pikkamisi jätkuv kaalutõus. Üsna pea avastab naine, et lemmikkostüüm ei lähe enam selga ning kogunenud kilodest polegi enam nii kerge vabaneda.

Mida teha?

Mida aeglasemaks on jäänud ainevahetus, seda rohkem tuleb vaeva näha, et lisakilode kogunemisele piir panna või juba ladestunud kilodest lahti saada.
Toitumisharjumisi tuleb muuta, vajalik on süüa kindlatel kellaaegadel ja vähe kaloreid andvaid eineid. Ainevahetuse kiirendamiseks peab päevakavva lisama rohkem liikumist.

Üleminekuiga

Üleminekuaastatel hakkab tasapisi raugema naishormooni östrogeeni tootmine, meeshormoone toodab organism samas tempos edasi. Hormonaalne tasakaalutus avaldab mõju just rasvadele. Rasvapolster hakkab ladestuma just vöökohale. Östrogeeni vähenemise tõttu aeglustub ainevahetus, lihasmass hakkab kokku sulama ning seda justkui tasakaalustades püüdes kasvab rasvakoe osa. Kui süüa endiselt harjumuspärastes kogustes, tõhustub rasvade ladestumine veelgi, sest organism suunab üleliigse energia otse rasvkoesse.

Mida teha?

Juba enne viiekümnendaid tuleks oma menüüd kohendama hakata- koguseid vähendada ja tervislikumalt süüa. Toidukordade vahed ei tohiks pikale venida- söö korraga vähem, kui tihedamini.
Tähtsad on ka võimlemisharjutused, mis aitavad lihasmassi kasvatada ja alal hoida. Üleminekuaastate iseärasustega kohandatud toitumine ja liikumine tagavad normaalkaalu hoidva ainevahetuse.

Stress on siiski suurim mõjutaja meie kehakaalu tõusu juures. Kui kõik teised kolm on elu loomulik osa siis stressi saame me ise mõjutada ja muuta.

Seega, väldi stressi juba eos ning ole positiivne inimene ilma stressita!

Tuuli Mäemat
Ilu&Mood toimetaja

Head Uudised GoodNews