1. Avaleht
  2. Lapsed
  3. NÕUANDED LAPSEVANEMALE! Mida teha, kui su lapsel on mure?
NÕUANDED LAPSEVANEMALE! Mida teha, kui su lapsel on mure?

NÕUANDED LAPSEVANEMALE! Mida teha, kui su lapsel on mure?

lapsLapsevanemad kuulevad tihti nõuannet: “Märka lapse muret ja ole tema jaoks olemas!“ Tervise Arengu Instituudi vanemspetsialist Triin Sokk selgitab, mida see praktikas tähendab ja kuidas üldse aru saada, et last vaevab mure. Millele siis tähelepanu pöörata ja kuidas oma lapse jaoks olemas olla?

Igal lapsel oma mure

Täiskasvanu ja lapse arusaamad murest on tihtipeale täiesti erinevad. Laps võib olla mossis, sest ta ei näinud koolist koju tulles naabertänava hoovis oma lemmikkoera, kuigi ta oli seda hetke päev otsa oodanud. Laps võib olla vaikne või õnnetu ka seetõttu, et keegi narris teda või ta unustas joonistamisvahendid koju ega saanud oma lemmiktegevusega koolis tegeleda. Sellises olukorras ei pruugi laps ise aru saada, miks tema tuju ära läks ja mida ta tunneb. Sarnaselt täiskasvanutele, kes ärrituvad argipäevaste viperuste peale (jääd autoga ummikusse, ajad lemmikpluusile ketšupit peale), on ka lapsel palju igapäevaseid asju, mis alati ei suju ning tekitavad temas stressi ja rahulolematust.

Kui laps tuleb koju, on mossis või tõsine, kuid küsimustele ei vasta ja keeldub abist, siis võib vanem end nõutuna tunda. Siin on mõned nõuanded, mida sellises olukorras teha:

  • Püüa märgata, milline on sinu laps õnneliku ja rahulolevana, ning jälgi, kuidas ta käitub siis, kui miski teda vaevab.
  • Kuula, mis lapsel päeva jooksul juhtunud on, ja küsi konkreetseid küsimusi. Näiteks kui tead, et lapsel oli kunstiring uue õpetajaga, siis uuri, mida seal tehti ja kuidas lapsele õpetaja meeldis.
  • Ole kursis sellega, kes on su lapse sõbrad ja õpetajad, ning millised on lapse jaoks parasjagu olulised teemad.
  • Lisaks olukordade kirjeldamisele palu lapsel rääkida, mida ta juhtunud sündmustest arvas ja kuidas ta end tundis.

Avatud suhtlemine oma lapsega näitab, et sa hoolid ja mõistad. See omakorda tõstab lapse enesehinnangut, pannes teda tundma, et ta on oluline. Tähtis on last kuulata ja mitte õpetada, kuidas ta oleks pidanud käituma või ennast tundma.

Allikas: Tark Vanem 

Head Uudised GoodNews